top of page

Gezondheid

Over het algemeen is de Maine Coon een sterk en gezond ras. Toch zullen wij als cattery onze fokdieren steeds testen op enkele mogelijke aandoeningen en ziektes. Dit om een verantwoorde en gezonde lijn uit te bouwen. Hier vind je alvast informatie over de belangrijkste aandoeningen.

HCM

Hypertrofische Cardiomyopathie is een genetische ziekte die voorkomt bij katten, honden, varkens en mensen. Hoe het van generatie op generatie wordt doorgegeven is nog niet duidelijk. Sinds de 70-er jaren weten we dat hartstilstand, trombose en plotseling overlijden bij katten veroorzaakt kan worden door HCM. Een in Amerika uitgevoerde studie met Maine Coons geeft aanwijzingen dat bij deze katten HCM erfelijk bepaald is door een enkel dominant gen.

 

HCM wordt gekenmerkt door een abnormale verdikking van de hartspier, voornamelijk ter hoogte van de linker kant van het hart. Doordat de hartspier verdikt wordt het hart minder elastisch, waardoor het zich minder gemakkelijk kan vullen. Een tweede gevolg is dat er minder ruimte voor bloed overblijft in de linker kamer, waardoor een kleinere hoeveelheid bloed dan normaal kan worden rondgepompt bij iedere hartslag. De dikke hartspier kan maken dat er turbulentie van bloed optreedt of dat er bepaalde kleppen in het hart gaan lekken. Dit kan dan aanleiding geven tot een hartruis, dat door de dierenarts met een stethoscoop kan gehoord worden.

 

Katten met HCM kunnen vocht in of rond de longen krijgen wat kan leiden tot een bemoeilijkte ademhaling. Andere dieren vertonen geen symptomen, maar kunnen wel plots dood vallen, meestal ten gevolge van een plotse erge ritmestoornis. Sommige katten vormen dan weer bloedklonters waardoor ze eventueel verlamde achterpoten kunnen krijgen.

 

HCM is geen aangeboren ziekte, maar een ziekte die zich langzaam ontwikkelt. Katten die HCM hebben, vertonen dus vaak geen symptomen voordat ze zes maanden oud zijn, en het kan soms een aantal jaren duren voordat de diagnose gesteld kan worden. Daarom moet, in tegenstelling tot bij HD, het hart op diverse tijdstippen door een specialist een echografisch onderzoek uitgevoerd worden.

 

HCM kan spijtig genoeg niet genezen worden, maar aangetaste katten kunnen wel behandeld worden met medicatie. Afhankelijk van de symptomen van het dier en de staat van het hart worden oa vochtafdrijvende middelen, beta-blockers en/of ACE-inhibitoren gebruikt.

Een gezond hart
Een HCM aangetast hart

HD

Als je mensen hoort praten over heup dysplasie en over het maken van röntgenfoto's, denk je al snel dat men het heeft over honden. Maar dit probleem komt ook voor bij katten. Heup dysplasie is een erfelijke afwijking in het komgewricht (in het bekken) wat betekent dat de kom niet zo diep is als hij zou moeten zijn. Hierdoor past de bal niet goed in het komgewricht en de oppervlaktes beginnen tegen elkaar aan te schuren. Dit veroorzaakt op zijn beurt degeneratie van het kraakbeen zodat uiteindelijk bot op bot tegen elkaar schuurt. Dit kan pijn veroorzaken bij de kat tijdens het bewegen. Katten zijn in het algemeen heel goed in het verbergen van pijn en kunnen lijden aan HD zonder ook maar enigszins kreupel te lopen. Daarentegen kunnen ze voorzichtiger of minder bewegen dan katten normaal doen, en kunnen het springen proberen te vermijden. Katten met een milde vorm van HD kunnen helemaal geen last van hun heupen hebben.

 

Sinds januari 2000 houdt de Zweedse Maine Coon rasvereniging een openbaar register bij waarin heup röntgenfoto worden bewaard. De administratie voor dit register wordt sinds juni 2012 bijgehouden door Pawpeds. De aanbeveling is dat alle fokdieren getest zouden moeten worden voordat ze in een fokprogramma opgenomen gaan worden, om op die manier HD in het ras te verminderen. Het register is officieel en heeft als doel om uit te zoeken wat de frequentie van HD in het Maine Coon ras is. 

Een kat met normale heupen
Een kat met HD in graad 3
bottom of page